BECURI EDISON PE TAVANUL MEU – EXTRAS PE SINGLE

Postat pe 17 aug., 2016 in Casnice | 6 comentarii

becuri edison-vintage

becuri edison-vintage

Thomas Alva Edison (1847-1931) – inventator și om de afaceri american

A inventat domnul de care amintesc in titlu lucruri minunate. Printre altele phonografu’, camera de filmat și becu’ ! Zgâții tăi de bec! Au apărut pe piață de ceva vreme vestitele becuri Edison. Cu un aspect vintage dau bine pe unde le-am văzut în baruri. Așa că am zis să îmi pun și eu acasă! Ia fii atent!

Sunt cunoscut ca fiind un om cu răbdare multă. De când încep să vreau până la hai să fac ceva in acest sens pot să treacă chiar și….15 minute! Am ieșit eu într-o seară într-un bar cu exa și am văzut becurile aiastea risipite prin bar. Se pot face niște treburi foarte interesante cu ele. De la veioze steampunk până la o bucată de lemn pe care fixezi fasungul.

Becuri Edison veioza steampunk

Becuri Edison veioza steampunk

Și după ce am povestit eu cu domnișoara, mi-a trecut mie prin cap că aș putea să îmi fac și eu. La urma urmei știu ține o șurubelniță în mână și am auzit eu și de zeama aia de se strecoară sinuos prin cable, de îi zice lumea energie electrică.

Am scurtat întâlnirea și m-am dus acasă ca să studiez problema.

Caută magazine. Ghinionul meu – a doua zi era sâmbată. Criteriul de căutare a fost „să aibă pe stoc și să deschidă la 7 dimineața”.

Am găsit intr-un final (nu vă dau numele că nu e articol cu promovare de produse). La 7.30 eram acolo. Scump ca porcu’! Comparativ dacă mi le luam de pe un online ieșeam cam la juma de biștari. Însă fără consiliere de la oamenii aceia faini. Dupa o oră si 250 de lei, am plecat fericit și surescitat acasă.

Ovidiu Enache Tanguero

Ovidiu Enache Tanguero

Am despachetat cu grijă becurili și restul de treburi, m-am scărpinat frumos in creștet și după o analiză atentă si adâncă am conchis: bă e complicat! Să îl sunăm pe tata! Telefon in buzunar, căști în urechi și dă-i și narează părintelui electronist de formație ce bâzdâci am eu pe creier.

Patru becuri, puse pe poziții separate pe tavan, și să se aprindă două câte două! Atăt de simplu. Îmi explică tătâne-meu cum se procedeaza cu legatu’ de fire și purced nu înainte să recit în gând niște citate in loc de rugăciuni:

„eu curentul cel indus, totdeauna m-am opus cauzei ce m-a produs”

„instruit, dotat, atent, sunt ferit de accident”

Întâi am mâsurat tavanul. Urcă pe scaun, măsoară, dă semn, dă-te jos, mută scaunu’ repetă de la capăt. Până să mă apuc de dat găurile eram leoarcă.

Să dăm găuri măi flăcăi să se-audă în munți și văi!

Ovidiu Enache Tanguero

Ovidiu Enache Tanguero

Ora era potrivită. Eu nu eram persoana potrivită. Sus pe scaun cu o bormașină destul de grea în mână, încearcă tu Ovidiuț să dai găuri în tavan. Cu ochii holbați în locul în care vrei sa pătrunzi vă spun că nu ai cum sa nu acumulezi varu’ în pupile. Am avut un moment emoționant în care am scăpat niște lacrimi urmate de cuvinte duioase gen „bou’ bălții, cretin cu cabină și bormașină împuțită cu ma-ta care te-a făcut”. Așa este, mama bormașinii nu avea nici o vină. Rezultat 4 borți.

Am scos siguranțele PENTRU CĂ SUNT BĂIAT DEȘTEPT! Dar nu am verificat dacă mai am curent cumva în instalație pentru că am fost bou. Cumva mai era. Am mai rezolvat un pic din reumatism. Legatul firelor a fost complicat. Câte trei fire de la 4 becuri și încă trei fire de la tavan. Că și ala are…Mi-au trebuit becuri Edison miaj.

Firele foarte colorate! Maro cu verde, roșu cu bleu ciel și galben cu cacat. Așa avea ala culoarea na! Am facut o probă. Click de dreapta pe întrerupător și downloadul de curent a început. Model 2001. Adică mi s-a aprins un singur bec din 4 și la lumina lui puteai cel mult să nimerești toaleta când micționai urina prin pișare. Maxim!

Bate la ușă. Nu îmi mergea soneria fara siguranțe. Și pentru că nu imi merge soneria. Deschid și mi se înființează vecina. Îi ofer o cafea cu gândul că o pun la treabă. Se așează domnița pe canapea cu tentaculele incrucișate, cu cafeaua în mână, țigara aprinsă. Evaluează scurt situația și claxoneaza: „auzi dar tu ești sigur că așa trebuie puse firele alea?”. Încă trăiește…

Aveam un patent în mână și în creier dorința aprinsă de a introduce unealta menționată prin unele părți moi ale distinsei vorbitoare.

becuri edison și parâme

becuri edison și parâme

Dacă vă imaginați ca a tăcut greșiți. În tot acest timp eu eram în picioare pe scaun, cu mâinile in cabluri și cu tata în căști. Am reușit până la urmă sa trec tot curentul prin cable și să ajungă la acele becuri Edison. La toate becurile! Prin tot curentul înțelegem și pe ăla de pe scara blocului că am făcut eu cumva de am aruncat siguranțele generale în aer. Mă rog am rezolvat.

Eram atât de încântat! Se vedeau ca în povești! Parâmele de pe tavan și vâslele îmi dădeau senzația de Vama Veche. Mă așteptam ca din moment în moment să apară de niciunde un moș sfătos cu un felinar in mâna și mersul domol. Lumina caldă a becurilor mângăia parchetul si mobila trimițând valuri de umbre către colțuri misterioase!

Un căcat! Era 12 ziua și afara un soare de îți rupea ochiu’! Deși nu se vedeau le-am ținut aprinse până seara!

 

 

 

6 comentarii

 1. Cu mancarimile nu-i de glumit, te scapa si de neuroni nu doar de reumatism; dar pe jupânița, jupânița cu tentacule n-ai pozat-o?

  • Am pozat-o dar fără fățucă să nu cauzăm

 2. Si cand te gandesti ca unii folosesc relicve pc incepi sa-ti aduci aminte de nenea Edison. Pe cand, in studiu practic, Tesla, Bell, Slotin, etc? 😀

  • Stai sa dau pe google să văd cine sunt băieții de care vorbești :))))
   Să mă prind de aplicabilitatea invențiilor in casă

  • Dacă aveai în casă ce-a inventat Tesla, nu mai era nevoie să întinzi cabluri încrucişate. Mai bine dai cu Tesla-n becuri 😀

  • Hai că sunt haioase și cablurile alea. Plus ca sunt textile. Și eu am reușit să trec curent prin mine cu niște prostii simple. Îți dai seama ce fac dacă ma apuc de altele complicate? :))))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.