LE CONSUL- FRANȚA VENITĂ DIN BELGIA, PREPARATĂ DE UN ROMÂN

Postat pe 10 feb., 2017 in Datu' pe goarna | 2 comentarii

Le ConsulCum se mănâncă franțuzește

Am avut onoarea să fiu invitat la un eveniment într-un restaurant francez din capitală. Le Consul, care se dorește o definiție perfecționată a Haute Cuisine și Haute Patisserie. Am povestit un pic cu proprietarii, Jean-Philippe Guilbert-Lassagne și Patrick Hofman. Amândoi vin din Belgia dar Jean-Philippe a ținut să specifice că el e francez. Glume haioase(?) de belgieni. Oamenii ăștia doi sunt foarte faini. Figuri blajine, vorbă calmă și așezată, mai mai să cred că sunt de prin Ardeal.

Intru și dau ochii de un mare tablou cu un cățel îmbrăcat la patru ace. Am aflat apoi povestea. Este cățelul din „Ferma Animalelor” de George Orwell. Și este un pic blazonul lor. Lume bună adunată vă dați seama. După ce am stat de vorba cu Jean-Philippe și Patrick, am mai socializat pe acolo un pic și a început distracția. Au făcut prezentarea localului, a felurilor de mâncare și a lor.

Le Consul e chiar fain amenajat

E o casă din aceea veche, în care au adus elemente noi de design dar au păstrat și vechiul. Am avut norocul să am lângă mine la masă un bun prieten. Mă bazam pe experiența lui vastă în ale restaurantelor franțuzești. Ne prezintă Chef Mihai Irimia hordovrele și încep ospătarii să le aducă.

Le ConsulNu o să mă dau mare cunoscător al bucătăriei franceze cum au făcut unii de pe lângă mine. Dar biftecul tartar din vită și cel din biban de mare chiar au mers. Am avut pentru un moment tentația să iau o farfurie din aia să o arunc pe jos și să strig ” asta e plating? unde ai învățat așa ceva?”. Ar fi fost fain să le văd reacțiile dar o făceam de râs pe domnișoara de mă invitase.

Aveam fiecare câte o farfurică în față, iar ospătarii aduceau modelele de mâncare pe farfurii mai mari și le așezau pe masă. De acolo îți luai preț de o îmbucătură. Masa mare de 10 persoane. Erau unii atât de prețioși de ziceai că au trăit toată viața numai cu mâncare din aia. Aveam în dreapta doo cucoane care o mai ardeau și pe franceză pur la bon buș. Dar uitaseră să își vopsească părul până la rădăcini. Și una dintre ele a luat o porție întreagă deși toată lumea trebuia să guste din ea. Poate venea de la drum lung…

Cookies!

le ConsulLa final evident au venit prăjiturile. Cum să vă explic? Curcubeu pe cerul gurii. Minunăție ! A trebuit însă să lupt pentru ele! Nuș ce fac franțujii ăștia la musu’ de ciocolată că îmi place și mie. Ah să nu uit, produsele de patiserie se pot lua la pachet.

Nu știu cât costă. O să mă interesez. E limpede însă că nu este un restaurant la care să mănânci o shaorma când îți e foame. Acolo o duci să îi dai inelul.

Acu’ au localul, au produsele faine dar tre să recunosc că au avut mare bulan cu firma de a organizat eventul.

2 comentarii

  1. Regula de baza la orice restaurant frantuzesc cu pretentii: mananci acasa pana dispare complet senzatia de foame. Acolo te duci doar sa iti clatesti ochii sa gusti. Ca de saturat nu cred ca esti Bill Gates…

    • vorbind de Haute Couisine e normal să coste mai mult. Atenția dată detaliilor costă. Trebuie să recunosc că e artă. Și da, nu cred că te saturi…:)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.