Triajul de la Urgențe se bazează pe selecție naturală

Postat pe 28 apr., 2017 in Datu' pe goarna | 8 comentarii

Spitalul-Universitar-de-Urgențe-Bucuresti

Până nu vezi cum e la urgențe, nu crezi

Dacă te împinge păcatul să te duci la urgențe la stat, ca să mă exprim frumos, e bine să ai și testamentul făcut. Că nu știi dacă ajungi să fii tratat. Te așezi la coadă la triaj. În picioare. Și aștepți preț de o oră. Că e doar o singură persoană care face tehnic intrarea bolnavilor. Te prinzi urgent că se bazează pe triaj natural. Mai mor oamenii la coadă…

 

Ajungi în față și realizezi că nu ai ajuns. Că vin ambulanțele cu urgențe care au prioritate. Bang trei persoane în fața ta! Iei hârtia aia și te duci la recepție. Altă coadă desigur. Iei și de acolo hârtia o dai PAZNICULUI și te duci să aștepți în sală. Cam o oră. Iese paznicul și te strigă. Te duci plin de speranță ca să îți dea hârtiile și să îți spună să te duci la EKG. Altă ușă. Alt PAZNIC căruia îi dai hârtiile. Altă oră. Intri și ieși in 5 minute. Cât să dureze un EKG?

Cu hârtiile în mână te duci la prima ușă. Deja ești prieten cu paznicul. Vă știți de ceva timp. Dai hârtiile. Altă oră. Intri in fine în aripa în care vei fi tratat. Ușile magice ți se deschid în față și pășești. Brusc vrei să ieși. Un miros fetid îți strâmbă fața definitiv și irevocabil. Pare că mii de urși uzi locuiesc acolo. Plângi personalul medical obligat să lucreze în astfel de condiții.

În fine vorbești cu un medic căruia îi explici de ce îi deranjezi.

Analize. Vine asistenta, o înțepată, deocamdată la figurat. Bagă acul , ia sânge, nu pune capacul pe acul cu care te-a înțepat. Se întoarce, dă peste un coleg și se înțeapă cu acul tau. Acum e o înțepată și la propriu. Țipete, urlete exact ca in Grey când și-a tăiat năroada aia mănușa. Îi zici că ești ok să nu se sperie.

Vine altă asistentă ce o întreabă pe Înțepată ce a pățit. Se uită la tine, te judecă și îi dă verdictul: fă toate analizele! Vine la tine și TE OBLIGĂ să îi mai dai niște sânge ca să vadă dacă nu ai hepatită, HIV etc. Acu ai si niste analize de hepatita si HIV moca. Si bune!

Pleci la radiografie. Altă oră. Iei hârtiile. Pleci la neuro. Altă oră. Acolo dai peste un medic chiar mișto. Înțelegi că sistemul nu le permite să fie altfel. Că nu au de nici unele. Scan la căpuț. Iei rezultatele după altă oră.

Mai schimbi câteva cuvinte cu un nou medic pentru că de când stai acolo s-a schimbat tura. Pleci că oricum nu ți-au facut nimic.

Timp petrecut 15.30-21.00

Te duci la privat.

 

 

 

 

 

 

Poza e de aici

8 comentarii

 1. Cam ăsta e media..vreo șase șapte ore de stat la triaj..Am fost de doua ori anul ăsta si asa am stat. La clinica privata nu avea cine sa mi faca ecografie!:)))))

  • nici macar nu poti blama medicii.

 2. Pai asta este frumos. Eu am stat la Elias de la 14 la 23. Primele trei ore nu m-a bagat nimeni in seama. Dupa ce am insistat, dupa o alta ora, au gasit un loc inauntru, locul suprem in care, in sfarsit, ai sansa suprema de a fi tratat. Inauntru, un miros incredibil de cacat de la niste pacienti de 89-90 de ani cu enterocolita acuta. Nu s-a sinchisit nimeni sa ii curete timp de 2 ore, timp in care o asistenta si-a facut mila de mine ca sa imi dea o masca cu spirt (nu de alta, dar ma dusesem acolo pentru starea de voma). Pe la ora 23 au spus ca nu are sens sa cheme un medic pentru ca analizele de sange au iesit bine (ce legatura avea sangele cu voma nu stiu) si recomandarea sa ma duc la gastroenterolog. AAA…sa nu uit…pentru pacientul de 89 de ani au venit 3 medici…

  • eu tot sistemul cred ca e de vina

 3. N-ai inteles nimic… Ce nu stii nu te doboara, ce nu vezi nu te-nfioara, cand esti bun n-ai nici o boala… Sa te fi vazut eu pe tine pacient in epoca Inchizitiei: daca nu te rapunea ciuma bubonica sigur te rezolva vreun medic… Acum nici nu mai ajungi la medic, deci sigur este mult mai in siguranta.

  • sigur nu inteleg nimic. Detaliezi si pentru narozi?

 4. cand o sa ne vedem it povestesc cum a fost ultima zi a maica-mii la UPU la Municipal. Am imbatranit 10 ani intr-o zi.

 5. Dracu’ te-a pus sa mergi la stat, ai vrut sa mori cu zile ?!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.